De examens zijn gemaakt en de uitslagen zijn weer binnen. Hopelijk heb je zelf al feest mogen vieren omdat je geslaagd bent! De keuzes voor een vervolgopleiding worden in ieder geval definitief en zo worden de reizen naar andere steden. Sommige studenten kunnen of willen heerlijk blijven wonen, terwijl anderen voor een grote, maar leuke stap staan. Veel studenten kiezen er namelijk voor om tijdelijk in een studentenhuis te gaan wonen. Bij het inrichten van een studentenhuis moet je vaak rekening houden met beperkte ruimte én als student zijnde natuurlijk met een beperkt budget. Waar je op moet letten bij het inrichten van jouw nieuwe kamer, lees je in dit artikel.
De afmetingen van de kamer
Natuurlijk is de indeling van een studentenkamer volledig afhankelijk van de beschikbare ruimte. De ene student heeft het geluk over een ruime kamer of geheel appartement te beschikken, terwijl een andere zich moet behelpen in een veredeld bezemhok. Dat is misschien overdreven, maar studentenkamers zijn vaak niet erg groot. Wat de afmetingen ook zijn, bepaalde meubelstukken kunnen natuurlijk niet ontbreken.
De basis
Het belangrijkste is voor iedere slaapkamer is natuurlijk een bed. Veel studenten kiezen hierbij voor een tweepersoonsbed of, wanneer de ruimte beperkter is, voor een twijfelaar. Beide opties zijn ruim en zeker geschikt voor logees. Aangezien je wegens het volgen van een studie in een studentenhuis belandt, kan ook een bureau niet ontbreken. Zorg voor een ruim en opgeruimd bureau waar jij voor je tentamens kunt leren of opdrachten uit kunt werken. Wist je namelijk dat je je veel beter kunt concentreren als je kamer en bureau netjes en opgeruimd zijn? Een onmisbaar maar ook massaal basismeubel is de kledingkast. De kledingkast neemt veel ruimte is beslag. Kies daarom voor een wat kleinere kast of regel dat je je kledingkast op de gang of overloop kunt plaatsen. De eerste optie is vaak ook prima te doen, aangezien je veel van je spullen toch bij je ouders kunt laten.
Maak gebruik van extra ruimte
Met een bed, bureau en kledingkast zijn de essentiële meubelen benoemd en staat de basis van je kamer. Heb je het geluk dat je over een ruimere kamer beschikt? In dat geval is het een leuk idee om een zithoekje te creëeren met een kleine hoekbank of bank met stoelen rondom een salontafel. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je waarschijnlijk veel tijd in deze ruimte doorbrengt, waardoor je niet altijd zin hebt om op bed te zitten of liggen. Beschikt jouw studentenhuis over een gezellige gemeenschappelijke woonkamer? Dan is dit minder van belang. In dat geval zal je regelmatig gezellige avonden meemaken met je huisgenoten.
Jouw eigen plekje
Wanneer je dan eindelijk op kamers gaat, zal je zien dat het niet altijd één groot feest is. Je zal je vrienden en familie uit je eigen omgeving waarschijnlijk minder vaak zien. Daarnaast sta je voor nieuwe taken: koken, wassen, opruimen én iedere maand je huur weer betalen. Zorg er dan in ieder geval voor dat de studentenkamer waar je voor betaalt ook echt jouw eigen plekje is. Mag je verven of behangen, doe dat dan ook! Of leuk je muren op met lijstjes en foto’s van mensen en dingen die je lief zijn. Maak je kamer daarnaast gezellig met lampjes, kaarsjes, planten en andere leuke accessoires.
Kortom, zorg ervoor dat je de komende jaren ook écht een plekje hebt om thuis te komen. Veel plezier en succes!